Соработка со Центарот за Демократска Транзиција

Соработка со Центарот за Демократска Транзиција

Име на проектот: Користење на новите медиуми во промовирањето на транспарентноста на владите

Донатор: NED – National Endowment for Democracy

Износ: 48.500,00$

Учество на донаторот: 100%

Учесници во проектот:

Центар за демократска транзиција (Црна Гора);

Зошто не? (Босна и Херцеговина);

Центар за истражување, транспарентност и одговорност (Србија);

Граѓанска асоцијација МОСТ (Македонија).

Период на реализација на проектот: 01.05.2013 – 31.01.2014

За проектот: Проектот има за цел да обедини четири организации од Балканот кои се занимаваат со отвореноста и одговорноста на институциите, со што би се овозможила меѓусебна размена на знаења и искуства. Исто така, преку мониторинг на отвореноста на владите и министерствата во сите четири земји, проектот ќе овозможи регионална споредба со што би се креирала конкурентна околина и простор за заеднички напредок. Преку внимателно испланирани активности, четирите организации ќе спроведат мониторинг на владите и министерствата, а потоа ќе креираат препораки базирани на сопствените искуства. Дополнителната вредност на проектот е можноста организациите да ја развијат мрежата иницирана со овој проект и да продолжат со активностите на застапување дури и по завршувањето на овој проект.

Специфичните цели на проектот се:

  • Овозможување на меѓусебна размена на знаења и искуства преку формирање на мрежа од организации кои се занимаваат со отвореноста и одговорноста на институциите;
  • Овозможување на регионална споредба на транспарентноста на владите и министерствата преку резултатите од мониторингот;
  • Подобрување на отвореноста на институциите преку активности на застапување и препораки базирани на резултатите од мониторингот.

Template Settings

Color

For each color, the params below will be given default values
Blue Dark_Blue Cyan Purple Green Tomato Yellow

Body

Background Color
Text Color

Spotlight10

Background Color

Footer

Note: Layout Contact-Us is applied only for menu Contact Us and menu About Us.
Select menu
Google Font
Body Font-size
Body Font-family
Direction