Домашно набљудување

СООПШТЕНИЕ ЗА МЕДИУМИ – 00:45 часот

By јули 15, 2020 No Comments

ПРЕДВРЕМЕНИ ПАРЛАМЕНТАРНИ ИЗБОРИ 2020

СООПШТЕНИЕ ЗА МЕДИУМИ00:45 часот

15.07.2020, Скопје

 

Граѓанската асоцијација МОСТ го следеше денешното гласање со 900 набљудувачи.  На 696 гласачки места, избрани според случаен и репрезентативен примерок, беа распоредени исто толку набљудувачи, со што беа покриени 20% од вкупниот број на гласачки места на територијата на целата држава, како и 20% во рамките на секоја изборна единица.

Според податоците добиени од програмата за паралелно сумирање на гласовите (ПВТ), која претставува математичко-статистичка научна метода, одѕивот на гласачите по изборни единици е следниот:

ИЕ 1 – 53,42%

ИЕ 2 – 49,53%

ИЕ 3 – 57,76%

ИЕ 4 – 61,85%

ИЕ 5 – 51,13%

ИЕ 6 – 40,84%

Што се однесува до резултатите од изборите, поради тесните резултати и маргината на грешка која ПВТ примерокот ја продуцира, МОСТ не е во можност да ја проектира распределбата на мандати по изборни единици. Според обработените податоци од ПВТ примерокот, резултатите по изборни единици се следни:

Изборна единица 1 – максимална маргина на грешка 2%

ДПА – 0,85%

Политичка партија Демократи – 0,1%

Коалиција Можеме – 33,81%

Левица – 7,32%

Алијанса за Албанците и Алтернатива – 9,31%

Глас за Македонија – 0,51%

Граѓанско-демократска унија – ГДУ – 0,38%

Интегра – 1,37%

ДУИ – 11,99%

СДУ Скопје – 0,5%

Единствена Македонија – 0,24%

МОРО – Работничка Партија – 0,35%

Коалиција ВМРО-ДПМНЕ – 32,48%

Твоја партија – 0,8%

 

Изборна единица 2 – максимална маргина на грешка 1,9%

ДПА – 1,13%

Политичка партија Демократи – 0,15%

Коалиција Можеме – 32,8%

Левица – 3,73%

Алијанса за Албанците и Алтернатива – 13,48%

Глас за Македонија – 0,29%

Граѓанско-демократска унија – ГДУ – 0,24%

Интегра – 1,53%

ДУИ – 14,03%

СДУ Скопје – 0,29%

Единствена Македонија – 0,3%

МОРО – Работничка Партија – 0,28%

Народна партија на Ромите – 0,73%

Коалиција ВМРО-ДПМНЕ – 30,74%

Твоја партија – 0,28%

 

Изборна единица 3  – максимална маргина на грешка 1,4%

ДПА – 0,15%

Политичка партија Демократи – 0,2%

Коалиција Можеме – 42,67%

Левица – 4,55%

Алијанса за Албанците и Алтернатива – 0,78%

Глас за Македонија – 0,31%

Граѓанско-демократска унија – ГДУ – 0,96%

Интегра – 1,7%

ДУИ – 2,44%

СДУ Скопје – 0,29%

Единствена Македонија – 0,31%

МОРО – Работничка Партија – 0,52%

Коалиција ВМРО-ДПМНЕ – 45,12%

 

Изборна единица 4 – максимална маргина на грешка 1%

Политичка партија Демократи – 0,23%

Коалиција Можеме – 46,37%

Левица – 4,15%

Алијанса за Албанците и Алтернатива – 0,15%

Глас за Македонија – 0,35%

Граѓанско-демократска унија – ГДУ – 0,24%

Интегра – 1,58%

ДУИ – 0,31%

СДУ Скопје – 0,32%

Единствена Македонија – 0,43%

МОРО – Работничка Партија – 0,44%

Коалиција ВМРО-ДПМНЕ – 45,43%

 

Изборна единица 5 – максимална маргина на грешка 2%

ДПА – 0,55%

Политичка партија Демократи – 0,33%

Коалиција Можеме – 36,15%

Левица – 3,13%

Алијанса за Албанците и Алтернатива – 7,1%

Глас за Македонија – 0,25%

Граѓанско-демократска унија – ГДУ – 0,43%

Интегра – 1,15%

ДУИ – 13,85%

СДУ Скопје – 0,28%

Единствена Македонија – 0,2%

МОРО – Работничка Партија – 0,3%

Коалиција ВМРО-ДПМНЕ – 36,12%

Твоја партија – 0,18%

 

Изборна единица 6 – максимална маргина на грешка 1,6%

ДПА – 7,64%

Политичка партија Демократи – 0,17%

Коалиција Можеме – 20,26%

Левица – 1,53%

Алијанса за Албанците и Алтернатива – 26,21%

Интегра – 0,44%

ДУИ – 29,74%

Единствена Македонија – 0,29%

МОРО – Работничка Партија – 0,21%

Коалиција ВМРО-ДПМНЕ – 13,53%

# # # # #

Проектот „Домашно набљудување на предвремените парламентарни избори 2020“ е поддржан од: Британска амбасада Скопје, Амбасадата на Кралството Холандија и Швајцарската агенција за развој и соработка.

Ставовите во ова соопштение се одговорност на МОСТ и не ги одразуваат секогаш ставовите на поддржувачите на проектот.

За дополнителни информации: Граѓанска асоцијација МОСТ  тел. 02/ 30 99 384

Leave a Reply