Патоказ кон слободни и фер избори

Патоказ кон слободни и фер избори

За проектот

Проектот предвидува сеопфатен мониторинг на периодот пред распишувањето на изборите планирани за април 2016 г., спроведување на кампања за подигнување на свеста во врска со правото на глас и обезбедување поддршка на реформата на изборниот процес. МОСТ ќе го спроведува овој проект во соработка со 4 граѓански организации, вклучувајќи ја и својата мрежа на локални организации.

Мониторингот ќе ги опфати следните сегменти: 1) политичкиот контекст, вклучувајќи ги а) исплаќањето на субвенции, б) меѓуетничките односи, в) активностите на политичките партии, централната/локалната власт и евентуалната злоупотреба на државни ресурси, г) реформата на администрацијата, како и

2) евентуалните притисоци врз вработените во администрацијата, граѓаните, младите и злоупотребата на деца во политички цели. Ќе се набљудува и проверката на Избирачкиот список (административна и теренска). Кампањата за подигнување на свеста ќе се фокусира на прашањата како слобода на избор, тајност на гласот и заштита на избирачкото право. Проектот исто така предвидува формирање на датабаза на одлуки поврзани со приговорите и тужбите во изборите.

Template Settings

Color

For each color, the params below will be given default values
Blue Dark_Blue Cyan Purple Green Tomato Yellow

Body

Background Color
Text Color

Spotlight10

Background Color

Footer

Note: Layout Contact-Us is applied only for menu Contact Us and menu About Us.
Select menu
Google Font
Body Font-size
Body Font-family
Direction